Ana içeriğe atla

Nafaka Nedir? Türleri Nelerdir?

  

Nafaka Nedir? Türleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu kapsamında dört çeşit nafaka tanımı bulunur. Belirli şartlar sağlandığında talep edilebilir. Tedbir, iştirak, yoksulluk, yardım nafakası olarak bu dört başlık sayılabilir. Bu alanda destek almak için Adana hukuk büroları araştırmaları yapabilirsiniz.

  Tedbir Nafakası Hangi Durumda Alınır?

  Boşanma davası açılmadan önce ya da sonra maddi zorluğa düşen eş ve çocuklara verilebilir. Boşanma davası açılmadan önce talep edilecek ise ayrı yaşamayı haklı kılan nedenleri bulunan eş maddi zorluğa düşmüş ise kendisi ve yanında bulunan reşit olmayan çocuklar için tedbir nafakası alabilir. Boşanma davası açıldıktan sonra da aynı şekilde boşanma sürecinde maddi destek olarak bu başlık altındaki nafaka talep edilebilir.

  İştirak Nafakası Hangi Durumda Alınır?

  Boşanma davası sonucunda velayeti kendisine verilmeye eş reşit olmayan çocukları için bu iştirak nafakası öder. Boşanma davası sonuçlandığında ise ergin olmayan çocuklar için alınabilir.

  Yoksulluk Nafakası Hangi Durumda Alınır?

  Boşanma davası sonucunda yoksulluğa düşecek olan eş için yoksulluk nafakası talep edilebilir. Bu nafakanın talebi için eşin karşı taraftan daha az kusurlu olması ya da eşit kusurlu olması şarttır. Boşanma y daha ağır kusurlu olan eş yoksulluk nafakası talep edemez.

  Yardım Nafakası Hangi Durumda Alınır?

  Medeni kanuna göre herkes yardım etmiyor ise yoksulluğa düşecek altsoyu ya da üstsoyu için kardeşlere nafaka verilir. Bu nafaka eşler arasında olmaz. Kişinin alt ve üst soyuna karşı olan yükümlülüğünden ortaya çıkar.

  Nafaka Artırım Davası Nasıl Açılır?

  Boşanma davası sonucunda alınan iştirak ya da yoksulluk nafakaları bazı durumlarda artırılması gerekir. Bu durumlarda nafaka artırımı davası açılabilir. Bu alanda destek talepleri için Adana en iyi avukat araştırmaları yapabilir, en profesyonel destekler ile davalarınızdan en iyi sonuçları alabilirsiniz. Nafaka artırımı davası açılabilmesi için:

 * tarafların ekonomik durumlarında bir değişme olması,

 * hakkaniyet gereği nafakanın artırılmasının zorunlu olması gereklidir.

 Bu davalar aile mahkemelerinde açılır. Hakim, önüne gelen dosyalarda nafaka artırılmasını gerekli hale getiren koşulların oluştuğuna dair bir durum var ise hakkaniyete uygun şekilde artırım sağlanır.

  Nafaka Süresi Ne Kadar?

  Yasalara göre iştirak nafakası çocuklarda ergin olduğunda biter. Bu aşama sonrasında ergin çocuk uygun koşulları taşıyor ise yardım nafakası için dava açabilir.

 Tedbir nafakasında ise süre boşanma davasından önce ya da sonra talep edilmesine göre değişir. Boşanma öncesinde açılan tedbir nafakası hakim kaldırıncaya dek sürer.

 Yoksulluk nafakası ise süresizdir. Nafaka alacaklısı TMK 176/3’e göre yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde sona erer. Aynı madde içerisinde alacaklı taraf resmi evlilik olmadan fiillen evli gibi yaşıyor ise de yoksulluk nafakası ortadan kalkabilir.

 Son dönemlerde nafakasının belirli bir süreye bağlanması çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Ancak bu alanda herhangi bir kanun çalışması bulunmuyor. Bu nedenle belirtilen süreler boyunca hükmü verilen nafakalar ödenmesi gereklidir.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kaliteli Bir Çince Çeviri'de Nelere Dikkat Edilmeli?

   Kaliteli Bir Çince Çeviri'de Nelere Dikkat Edilmeli? Doğru bir çeviri yapmak oldukça önem taşır. Özellikle de günümüzde dünyada hızlı bir globalleşme söz konusu. Hızla gelişen teknoloji sayesinde insanlar rahat bir şekilde birbirleri ile iletişim kurabiliyorlar. Bunun yanı sıra bir yabancı ülkeye seyahat edildiğinde dahi o ülkenin yabancı dilini bilmek çok önem arz ediyor. Bu nedenle yabancı dil öğrenmeye ilgi de her geçen gün artıyor. Bu da farklı diller bilen tercüman sayısını hızla arttırıyor. Günümüzde yabancı dilde bir metni çevirmek de oldukça kolay bir hal aldı. Çince metinler dahi uzman tercümanlar tarafından çevrilebiliyor.    Çince Bilmenin Ve Çince Çeviri Neden Önemlidir?   Günümüzde Çin ikinci güç durumunda. Hem ekonomik hem de sosyal anlamda hızla gelişen ülke ile ticaret ilişkileri her geçen gün gelişiyor. Çin ile ticaret yapan firmalar bürokratik ve hukuksal konularda   Çince çeviri  imkanından yararlanmak isteyebiliyorlar. Aynı zamanda Çin'de eğitim gören gen

İç Mimar Ne İş Yapar

İç Mimar Ne İş Yapar İç mimar mekânlarda boyut konusunda takılmadan öncelikle alanın ferahlığını sağlayan kişidir. Düzenlenmesi uygun görülen mekânın ferahlığı ve yaşanabilir hale gelmesi için gereksinimlerini tespit eder. Mekâna özgü olması gereken renk ve ışık disiplinini sağlayarak mekan sahiplerinin tercihine uygun ortam oluşturmaktadır. İç mekânları iç mimarlık projesi doğrultusunda güvenli ve güzel hale getirerek işlevsel bir akış sağlar. Bina ve iş yeri gibi alanların iç tasarımlarını yaparak estettik bir durum yaratmaktadır.   İç mimarın görevleri nelerdir?   Kullanıma sunulacak alanın estetik cazibesini arttırmak ve bunu yaparken mevcut mekandan olabildiğince artı alan yaratmaktır. Genellikle alanın estetik güzelliğini ve güvenli kullanımını sağlamaktır. İç mekân tasarımını üstlenen iç mimarlık çalışanları görev bilinci olarak; Tasarımını yapmak için ele aldıkları mekânda yaşayanların hedefledikleri doğrultuda gereksinimleri belirlemek. Tasarımı yapılacak mekânı

Ahşap Merdivenlerin Kullanım Süresi Ne Kadardır?

            Dekorasyon uzmanlarının özellikle önerdiği ahşap merdiven modelleri kullanıldığı alanları güzelleştirmesi, şık bir dekorasyon imkanı sunmasıyla olduğu kadar, dayanıklılığıyla da tercih ediliyor. Bu tür bir merdivene sahip olmak isteyenler sıklıkla bu merdivenleri ne kadar bir ömre sahip olduğunu araştırırlar.             Özellikle hizmet sektöründe çalışan mekanlarda ahşap merdiven tercih edilecekse, her gün birçok kimsenin bu mekana geleceği ve merdivenlerin normalden daha fazla kullanılacağı hesaplanarak, bu merdivenlerin ne kadar süre boyunca sorunsuz kullanılacağı sorusu akıllara geliyor. Bu durumda bu merdivenlerin kullanımı ve kurulumu konusunda bazı detayları göz ardı etmemekte yarar var.   Ahşap Merdivenlerin Uzun Süre Kullanılması İçin             Günümüzde hemen hemen her bölgede tercih edilen ahşap merdivenler sıklıkla istanbul ahşap merdiven tercihleriyle de gündeme geliyor. İstanbul kalabalık ve büyük bir şehir. Bu şehirde biraz daha doğa ile iç