Ana içeriğe atla

TUS Nedir Nasıl Hazırlanmak Gerekir

  

TUS Nedir Nasıl Hazırlanmak Gerekir

Tıp fakültelerinde okuyan bir çok öğrenci için merak konusu olan TUS Tıpta Uzmanlık Sınavı nedir? Yani kısaca TUS Nedir? sorusu aslında mesleğini icra eden hekimler de olmak üzere tüm TIP dünyasını ilgilendiriyor. Her yıl 10-13 bin arası adayın katıldığı TUS yani uzun adıyla Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı, her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde gerçekleşmektedir. Peki TUS Tıpta Uzmanlık Sınavı Nedir? Yazımızda TUS Sınavı hakkında genel bilgi verirken sınavın kapsamı ve sınava kimlerin katılabileceği konularına da kısaca değineceğiz.

Eğer Tıp fakültesinde okuyorsanız ya da bitirmiş ve uzmanlığınızı seçmek üzere hazırlık yapıyorsanız mutlaka TUS’u duymuşsunuzdur. ‘Tıpta Uzmanlık Sınavı’ ya da yapılan son değişiklikle ‘Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ olarak bilinen TUS, Tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Sınava hazırlık, kimler girebilir, sınav ne zaman yapılıyor gibi sorularınız varsa sizi bu içeriğimizde bilgilendiriyoruz.

Akademik sınavlar arasında en zor sınavlardan biri olan Tıpta Uzmanlık Sınavı, Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olmak üzere, sabah ve öğleden sonra yapılan iki oturum şeklinde düzenlenmiştir.

Bilindiği gibi Tıp Fakültesi eğitimini tamamlamış olan herkes Pratisyen Hekim ünvanı alır ve mezun olur. Herhangi bir tıp bölümü için uzmanlık eğitimi almak isteyen doktorlar, uzmanlık sınavını başarıyla geçtikten sonra tercihlerine göre Tıp Fakülteleri, Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri veya Adli Tıp Kurumunda 3 ila 6 yıl arasında değişen sürelerde uzmanlık eğitimi alabilir ve eğitimin sonunda Uzman Doktor olabilirler.

Her yıl Nisan ve Eylül aylarında iki sınav yapılır ve başvurular sınavdan yaklaşık iki ay kadar önce başlar. Başvuru tarihleri basın yayın organları ile kamuoyuna duyurulur.

1987 yılından beri devam eden Tıpta Uzmanlık Sınavı 2012 yılına kadar sadece Ankara’da yapılıyordu. 2012 yılından itibaren Ankara, İstanbul ve İzmir’ de yapılan sınava her dönem 14.000 ile 16.000 arasına başvuru yapılıyor.

Mezun olmuş bir hekimin uzmanlık tercihinde bulunabilmesi için ÖSYM tarafından kabul edilmiş dil sınavlarından birinden (YDS, YÖKDİL, TIPDİL) en az 50 puan alması gerekmektedir.

Tıpta Uzmanlık Sınavına Tıp Fakültesi mezunu her hekimin girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar da dahil olmak üzere Tıp Fakültesi öğrencileri de sınava girme hakkına sahiptir. Ancak bu kişiler tercih verme haklarını fakülteyi bitirdikten sonra kazanabilirler. Bunlara ek olarak eczacılık, kimya, veterinerlik, biyoloji veya tıbbi biyoloji öğrencileri veya mezunları da TUS’a girebilme hakkına sahiptir. Fakat bu grup sadece Temel Bilimler sınavına girebilir ve Temel Bilimler puanlarına göre açılan temel bilimler kontenjanlarına yerleşebilirler. Klinik Bilimler sınavına sadece Tıp bölümü mezunları girebilir.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kaliteli Bir Çince Çeviri'de Nelere Dikkat Edilmeli?

   Kaliteli Bir Çince Çeviri'de Nelere Dikkat Edilmeli? Doğru bir çeviri yapmak oldukça önem taşır. Özellikle de günümüzde dünyada hızlı bir globalleşme söz konusu. Hızla gelişen teknoloji sayesinde insanlar rahat bir şekilde birbirleri ile iletişim kurabiliyorlar. Bunun yanı sıra bir yabancı ülkeye seyahat edildiğinde dahi o ülkenin yabancı dilini bilmek çok önem arz ediyor. Bu nedenle yabancı dil öğrenmeye ilgi de her geçen gün artıyor. Bu da farklı diller bilen tercüman sayısını hızla arttırıyor. Günümüzde yabancı dilde bir metni çevirmek de oldukça kolay bir hal aldı. Çince metinler dahi uzman tercümanlar tarafından çevrilebiliyor.    Çince Bilmenin Ve Çince Çeviri Neden Önemlidir?   Günümüzde Çin ikinci güç durumunda. Hem ekonomik hem de sosyal anlamda hızla gelişen ülke ile ticaret ilişkileri her geçen gün gelişiyor. Çin ile ticaret yapan firmalar bürokratik ve hukuksal konularda   Çince çeviri  imkanından yararlanmak isteyebiliyorlar. Aynı zamanda Çin'de eğitim gören gen

İç Mimar Ne İş Yapar

İç Mimar Ne İş Yapar İç mimar mekânlarda boyut konusunda takılmadan öncelikle alanın ferahlığını sağlayan kişidir. Düzenlenmesi uygun görülen mekânın ferahlığı ve yaşanabilir hale gelmesi için gereksinimlerini tespit eder. Mekâna özgü olması gereken renk ve ışık disiplinini sağlayarak mekan sahiplerinin tercihine uygun ortam oluşturmaktadır. İç mekânları iç mimarlık projesi doğrultusunda güvenli ve güzel hale getirerek işlevsel bir akış sağlar. Bina ve iş yeri gibi alanların iç tasarımlarını yaparak estettik bir durum yaratmaktadır.   İç mimarın görevleri nelerdir?   Kullanıma sunulacak alanın estetik cazibesini arttırmak ve bunu yaparken mevcut mekandan olabildiğince artı alan yaratmaktır. Genellikle alanın estetik güzelliğini ve güvenli kullanımını sağlamaktır. İç mekân tasarımını üstlenen iç mimarlık çalışanları görev bilinci olarak; Tasarımını yapmak için ele aldıkları mekânda yaşayanların hedefledikleri doğrultuda gereksinimleri belirlemek. Tasarımı yapılacak mekânı

Ahşap Merdivenlerin Kullanım Süresi Ne Kadardır?

            Dekorasyon uzmanlarının özellikle önerdiği ahşap merdiven modelleri kullanıldığı alanları güzelleştirmesi, şık bir dekorasyon imkanı sunmasıyla olduğu kadar, dayanıklılığıyla da tercih ediliyor. Bu tür bir merdivene sahip olmak isteyenler sıklıkla bu merdivenleri ne kadar bir ömre sahip olduğunu araştırırlar.             Özellikle hizmet sektöründe çalışan mekanlarda ahşap merdiven tercih edilecekse, her gün birçok kimsenin bu mekana geleceği ve merdivenlerin normalden daha fazla kullanılacağı hesaplanarak, bu merdivenlerin ne kadar süre boyunca sorunsuz kullanılacağı sorusu akıllara geliyor. Bu durumda bu merdivenlerin kullanımı ve kurulumu konusunda bazı detayları göz ardı etmemekte yarar var.   Ahşap Merdivenlerin Uzun Süre Kullanılması İçin             Günümüzde hemen hemen her bölgede tercih edilen ahşap merdivenler sıklıkla istanbul ahşap merdiven tercihleriyle de gündeme geliyor. İstanbul kalabalık ve büyük bir şehir. Bu şehirde biraz daha doğa ile iç