Ağır ceza avukatı adıyla da bilinen Adana ceza avukatı hem müştekilerin hem de mağdur olan tarafın avukatlığını yapabilir. Aynı zamanda ceza hukuku kapsamındaki tüm işlemlerde aktif olarak görev alabilirler. Sorgu ve soruşturma esnasında şüpheliler Adana ceza avukatı gözetiminde ifade verme hakkına sahiptir.
Ceza Avukatlarının Başlıca Görevleri Nelerdir?
Ceza avukatlarının başlıca görevleri arasında iddia hazırlamak bulunuyor. Eğer bir davalının vekilliğini üstlenmişse hazırladığı iddianame ile birlikte müvekkilinin taleplerini dile getirir. Aynı zamanda savunma hazırlamak da Adana ceza avukatı tarafından ifa edilen bir diğer görevdir. Bu alanda hizmet veren hukuk insanları her türlü suç kapsamında hakkında soruşturma açılan kişilerin vekilliğini üstlenebilir. Örneğin kasten adam öldürmekle suçlanan bir kişinin suç dosyasını inceler ve söz konusu suçun basit mi yoksa nitelikli bir şekilde işlendiğine bakar. İncelemelerinin sonucunda ceza indirimi talebinde bulunabilir.
Ceza Avukatlarının Diğer Görevleri Nelerdir?
Ceza avukatları sorgulanma ve yargılama esnasında aktif olarak rol alabilir. En ağır suçlarda dahi iyi hal indirimi başta olmak üzere suçlunun cezasını hafifletecek unsurları delilleri ile birlikte mahkemeye sunar. Söz konusu davalar sadece adam öldürmek suçlamaları ile sınırlı değildir. Bunun dışında hırsızlık, gasp ve yağma gibi ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda da ceza avukatları savunma ya da iddia makamında yer alabilir. Devletin asayişini bozmak ve anayasal düzene aykırı eylemlerde bulunmak gibi son derece ağır suçlarda dahi ceza avukatları tutulabilir.
Ceza Avukatı Tutmak Zorunlu mudur?
Hukuk alanında en çok merak edilen konulardan biri ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda ceza avukatı tutmanın zorunlu olup olmadığı yönündedir. Diğer tüm mahkemelerde olduğu gibi kişiler avukat tutmama hakkına sahiptir. Bu durumda devlet, avukat tutmayan kişiye Baro'dan bir avukat atayacaktır. Kişilerin mahkemede bir avukat tarafından savunulması anayasal bir zorunluluk ve haktır.
Ücretsiz Olarak Ceza Avukatı Tutmak Mümkün mü?
Merak edilen ve sıklıkla sorulan sorulardan bir diğeri ücret ödemeden ceza avukatı tutmak mümkün müdür sorusudur. En hafif suçlardan en ağır suçlara kadar baroya müracaat edilerek vekalet ücreti ödemeden avukat tutmak mümkündür. Türkiye'de adli yardım başlığı altında herhangi bir ücret söz konusu olmadan kişilere avukat atabiliyor. Belli başlı prosedürler ise öncelik sırasını belirleyen yegane unsurlar arasında gösteriliyor. Ücretsiz avukat atama sıralamasında öncelik herhangi bir gelir kaynağı ya da sosyal güvencesi bulunmayan kişilerdedir. Bununla birlikte belli bir ücret karşılığında ceza hukuku kapsamında uzman olan avukatlar da tutulabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder